Wat is haptonomie of haptotherapie?

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Haptotherapie is de therapeutische toepassing daarvan.

Het richt zich op het ontwikkelen van het weer werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving.

Contact maken, aanraken en voelen zijn dingen die de mens van nature doet. Kijk maar eens naar hoe een kind ontdekt, al voelend onderzoeken met de handen of met de mond. Een kind voelt of iets prettig voelt en bij zich wil houden, bijvoorbeeld een knuffel, of dat iets misschien vies smaakt en uitspuugt. Of hoe het contact zoekt met de ouder als het verdrietig is of bang, of gewoon aandacht wil en op schoot kruipt. Daar hoeft een kind niet over na te denken, dat gaat vanzelf zo.

Echter in de afgelopen tijd(jaren), leek ons voelen ondergeschikt te zijn. Ons verstand, of de verwachting van de buitenwereld, bepaalt vaker hoe we handelen. Mensen worden nauwelijks gewaardeerd op “wat voel jij goed” maar meer op rationeel vermogen. En omdat we nu eenmaal graag bevestiging krijgen, gaan we ons op dat gebied ontwikkelen. Gelukkig komt hier steeds meer verandering in en wordt het gevoelsleven steeds meer serieus genomen. Zo kan de disbalans zich herstellen.

De beleving van een emotie heeft effect op hoe je lichaam aanvoelt. Merk maar eens hoe strak bijvoorbeeld je nek en schouders kunnen worden van stress. Of hoe klein je je voelt als je onzeker bent, of hoe groot juist als je trots bent. Maar ook hoe je verzacht wanneer je iets vertederends ziet of voelt. En waarschijnlijk ken je ook het fenomeen dat je makkelijker iets over jezelf vertelt, je kunt openen, wanneer je je veilig en op je gemak voelt bij de ander. En je je juist probeert af te sluiten als je geen zin in gezeur hebt of als je moe bent. Eigenlijk zijn het hele normale dingen waar je meestal niet bij stilstaat.

En door juist bij die kleine dingen stil te staan, maak je je weer bewust van wat je voelt, kom je meer in contact met wat er in je leeft en wat dat betekent voor jou. En dat is handig, want als je weet welk gevoel of signaal je lichaam geeft wanneer je bijvoorbeeld je eigen grens bereikt, kun je kiezen of je er naar gaat handelen of niet.

Je lichaam is een drager van je gevoel, een soort opslagplaats voor emoties. Als emotie (=gevoel in beweging) vast komt te zitten kan dat lichamelijke klachten geven. Door contact te maken met die pijnplekken kan je ontdekken welke emotie zich vast heeft gezet. En door er met je aandacht bij te zijn krijgt het de kans om weer in beweging te komen en te transformeren.

“Twee handen op mijn rug, brachten me bij mezelf terug”

Hoe gaat het in de praktijk?​

Aanmelding

Na je aanmelding via het aanmeldformulier neem ik zo snel mogelijk (binnen 48 uur) contact met je op om samen een eerste afspraak te plannen.

Intakefase

Tijdens de eerste afspraak vertel je waar je tegenaan loopt en formuleer je je hulpvraag. Ik luister met je mee, zal je vragen stellen en soms stil zetten om even te voelen. Misschien doen we ook al een oefening op de stoel. De tweede en derde afspraak gaan we verder verkennen in ervaringsoefeningen en aanraking aan je lichaam. Zo maken we een verzameling van gegevens (gevoelens en beleving) en patronen (hoe reageer je). Meestal duurt de intakefase zo’n drie sessies. Aan het einde van de intakefase evalueren we samen hoe je de eerste sessies hebt ervaren, of je het gevoel hebt dat haptotherapie je verder kan helpen en of we een klik hebben. Als het voor ons beide kloppend is, kijken we opnieuw naar je hulpvraag en stellen die eventueel bij, met de nieuw verworven inzichten. Als de hulpvraag past binnen de mogelijkheden van haptotherapie, zal het behandeltraject gestart worden.

Het lijkt misschien of de therapie pas na drie afspraken start, maar dat is niet het geval. Vanaf het moment dat je binnen komt is de therapie begonnen!

Behandeltraject

Tijdens de behandelfase werken we samen aan jouw hulpvraag. Dat kan zijn in de vorm van een gesprek, ervaringsoefeningen en het aanraken van je lichaam op de behandelbank. Het aanraken is bij voorkeur aan de blote huid, omdat je huid een prachtig tastinstrument is en veel informatie geeft. Natuurlijk houd je je ondergoed aan, maar mocht dat voor jou niet goed voelen dan kan je je kleding aanhouden. Soms krijg je een opdracht mee om zelf tussen de behandelingen mee te oefenen.
Tijdens het behandeltraject is er regelmatig een evaluatiemoment om je proces te bewaken.
De duur van de therapie is afhankelijk van de omvang van je hulpvraag en jouw eigen mogelijkheden om nieuwe inzichten toe te kunnen passen. Ieder traject is maatwerk en zorgvuldig op jou afgestemd. Haptotherapie is geen quick fix, maar een duurzame manier om met jezelf op een hoge plan te komen. 

Eindevaluatie

Als je aan het einde van je behandeltraject bent maken we een laatste afspraak. Dan nemen we je hele traject ​samen door, we kijken terug naar de beginsituatie, je hulpvraag, wat we onderweg gedaan hebben en hoe het aan het eind is. Hierbij komen vaak de reminders voor de toekomst nog even voorbij. Als alles besproken is nemen we afscheid.

“Ervaren is her-inneren”